arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Begrafenismuziek bestaat niet: op zoek naar het juiste liedje

Welke begrafenismuziek moeten we kiezen? Een vraag die al snel opkomt als een uitvaart geregeld moet worden. Logisch, want bij de meeste begrafenissen wordt muziek gedraaid. En dat is niet voor niets. Muziek kan soms gevoelens uitdrukken die niet gemakkelijk in woorden gevangen kunnen worden. Zoals een beeld meer zegt dan duizend woorden, kan een lied dat ook.

Een mooie kist, prachtige bloemen, schitterende rouwkaarten of een bijzondere locatie. Dat alles valt in het niet als de inhoud van het afscheid niet klopt. Muziek, teksten en rituelen zijn het belangrijkst. Wat je hoort en ziet, moet inhoud hebben. Die inhoud raakt je. En dat zorgt ervoor dat een afscheid helend en troostend wordt, in plaats van verdrietig of zelfs kil.

Begrafenismuziek uit een lijstje

Dat muziek van belang is op een begrafenis, is algemeen bekend. Er zijn online dan ook talloze lijstjes te vinden van ‘de mooiste’ of meestgebruikte nummers tijdens een uitvaart, zoals een van de vele versies van de Uitvaart Top 50 of Uitvaart Top 100, of het muziekboek van DELA (inclusief Top 50). Veel nabestaanden kiezen daar de muziek uit. Persoonlijk vind ik dat jammer.

Bij een afscheid hoeft geen populaire muziek gedraaid te worden. Ook hoeft het geen bekend nummer te zijn. Het gaat erom dat de muziek ons raakt. Muziek die meer zegt dan 1000 woorden.

Passende muziek op een begrafenisBegrafenismuziek geeft tijdens de uitvaart ook ruimte voor een ritueel, zoals het aansteken van een kaars.

De beste begrafenismuziek is muziek die troost biedt. Muziek die verwoordt wat je niet kunt zeggen. Muziek die past. En dat is vaak muziek die de overledene prachtig vond. In de afscheidsbijeenkomst staat de herinnering aan hem/haar centraal. We willen gezamenlijk de overledene herdenken. Daar hoort dan ook zijn of haar muziek bij. En dat is vaker géén ‘typische begrafenismuziek’ dan wel.

De muziek op mijn uitvaart

Bij mijn eigen afscheid moet ‘My Way’ van Samantha Jones gedraaid worden. Of de Franse versie daarvan, ‘Comme d’habitude’ van Michèl Sardou. Heerlijke muziek, geweldig om mee te zingen. In de uitvoering van Frank Sinatra is dit een vaak gehoord nummer op uitvaarten. Maar ik draag dit nummer (in die ándere versies) al tientallen jaren met me mee. Ik luister er vaak naar en zing het graag mee. Ik doe de dingen graag op mijn manier en daarom past dit lied zo goed bij mij. Ook al is het veel te populair, toch hoort het dus op mijn afscheid thuis.

Maar hoe vind je nu die perfecte muziek voor op de begrafenis?

Sommigen hebben hun wensen al vastgelegd, bijvoorbeeld bij de uitvaartverzekeraar. Maar dat is natuurlijk niet altijd zo. Toch hoeft het niet moeilijk te zijn.

Weet je nog welk liedje hij altijd liep te fluiten? Bij welke nummers de radio harder moest? Welke cd’s had ze al jaren en jaren? Voor welk nummer tijdens de Top 2000 moest alles wijken?

Ik verzorgde eens een uitvaart waarin het nummer ‘Ouwe taaie’ van Eddie Christiani gedraaid werd: “En nu is hij zo dood als een pier!” Dit zong de overledene élke dag. Het was zijn lijflied. Het hoorde bij hem en dus ook op zijn begrafenis.

Kijk eens op de smartphone of computer van de overledene. In de platenkast of het cd-rekje. Wat zie je? Wat trekt de aandacht?

Zoekend in de muziek die hij of zij mooi vond, vind je zeker weten het goede lied. Zo vond ik ooit in de collectie van de overledene het nummer ‘Als de deur zacht opengaat’ van Max van Praag. Hij zingt daarin: “En ied’re keer, wanneer de deur zacht open gaat / Hoop ik dat jij daar staat”. Prachtige muziek voor op een begrafenis.

Zet zijn/haar (auto)radio, mp3-speler of YouTube eens aan. Wat hoor je? Bij welke artiesten heb je een ‘Oh ja!’-gevoel? In sommige muziekprogramma’s kun je zelfs zien welke nummers het meest zijn afgespeeld.

Begrafenismuziek bestaat niet

Begrafenismuziek hoeft ook echt niet verdrietig of serieus te zijn. Klassiek of heavy metal, jazz of house, rap of smartlappen, een psalm of cabaret, alles kan. Als het maar past bij de persoon van wie we afscheid nemen. Dat kan muziek uit een lijstje zijn, als die keuze maar ingebed is. Als ceremonieleider zie ik het dan ook als mijn taak om duidelijk te maken waarom we juist dit nummer draaien. Dat kan ik alleen als u, als nabestaande, dat zelf ook begrijpt.

Verder praten over muziek en afscheid nemen? Neem contact op. Ik wissel graag met u van gedachten over muziek bij de uitvaart van uw dierbare. Of misschien denkt u juist na over uw eigen uitvaartwensen? Ook dan denk ik graag met u mee.

Meer weten over wat ik voor u kan betekenen? Lees hier verder: Mijn werkwijze.